El Cor Canta poesia catalana

Projecte 2019/20

Amb l’inici del curs escolar els cantaires d’El Cor Canta hem començat un nou projecte que comporta diversos canvis en relació a la temporada passada, tant en les obres que cantem com en la composició del cor i en la direcció coral.

Obres guanyadores del Primer Concurs de Composició El Cor Canta

Les novetats del repertori venen de la mà de les dues obres que han estat guardonades en el “Primer Concurs Internacional per a Cor i Orquestra El Cor Canta”, que va premiar Camí de sol i Visions i Cants, inspirades en poemes de Joan Salvat-Papasseit i Joan Maragall, respectivament, ja que les bases del concurs establien que les obres presentades es basessin en poemes d’autores o autors catalans.

Ara que tot just acabem de començar a treballar aquestes dues obres ens trobem amb les dificultats de tot nou projecte musical. L’afinació, el ritme, les dinàmiques i, en definitiva, la interpretació de cada obra, que ens posen a prova a cadascú de nosaltres i al cor en el seu conjunt. I se’ns generen dubtes sobre el caràcter d’aquestes obres, especialment sobre els textos que, tot i reconèixer el seu valor literari i el sentit que tenen en la cultura catalana, van ser escrits en èpoques amb sensibilitats diferents a les actuals. Malgrat això, crec que els autors de la música han sabut trobar les melodies i els ritmes adequats i nosaltres, d’assaig en assaig, ens anem trobant més còmodes amb ells.

Un factor molt important per assolir els nostres objectius és l’acompanyament i la direcció d’uns grans professionals com són l’Elisenda Carrasco, l’Eva Martínez i el Jordi Lluch ―assistent de l’Elisenda, atès que ella no pot participar en tots els assajos― que, amb la seva llarga experiència i el seu mestratge, ens fan més fàcil, profitós i agradable el camí. De fet, en els primers dies de treball ja estem descobrint l’interès i la bellesa de les partitures. Camí de sol, és, segons l’autor, Gerard López, un cant a la vida, que ens transporta des d’una melodia rítmica i vital a un lirisme apassionat. Visions i cants, d’Àngel Pérez, és una exaltació vitalista ―típicament maragalliana― a la terra, a la llengua i a la poesia.

El Cor Canta a l'Auditori de Barcelona el 2019A més d’aquestes dues obres, aquest any tindrem una nova oportunitat de cantar el Gloria, del mestre Albert Guinovart. Una partitura que també ens va costar d’entendre i treballar el curs passat, però que, justament per això i per l’esforç que hi vam posar, ara és tan nostra. Un Gloria que, com ens deia el seu autor, és un cant d’alegria i de plenitud. Bona part del cor actual ja l’ha cantat i ara es tracta de millorar la nostra interpretació i de compartir-la amb els nous cantaires. Perquè el Cor creix i es transforma.

Per tot plegat, crec que “El Cor Canta poesia catalana” és un projecte engrescador, que ens permet de compartir un cop més la meravellosa experiència de cantar, conscients que l’esforç de cadascú col·labora en el resultat final. No cal dir que les tres obres del repertori ens ofereixen una oportunitat per gaudir de la música i traslladar el nostre entusiasme al públic que ens vingui a escoltar. Quin cantaire es resistiria a participar en un projecte com aquest!

Maria Lluïsa Cunillera